Bandung
Bandung staat bekend om de hoogste concentratie art decogebouwen ter wereld. De stad heeft echter nog een aantal andere noemenswaardige bezienswaardigheden zoals een aantal interessante musea en de Gedung Merdeka. Dit koloniale gebouw zette Bandung in 1965 voor korte tijd in de spotlights, tijdens de eerste Aziatisch-Afrikaanse conferentie.
Militair museum
In het Militaire Museum of Satria Mandala Museum in Bandung kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het Indonesische leger. Door verschillende militaire objecten leer je zo meer over de rol van de Indonesische strijdkrachten tijdens de strijd voor de onafhankelijkheid. Het museum is op elke dag behalve maandag geopend.
Gedung Merdeka
In het centrum van Bandung ligt het Gedung Merdeka, een honderd jaar oud-koloniaal gebouw. In 1965 werd hier op initiatief van Sukarno de eerste Aziatisch-Afrikaanse conferentie gehouden. Onder de staatshoofden die deelnamen aan de conferentie bevonden zich Nehru, Nasser, Choe En-lai en Ho Chi Minh. Voor korte tijd stond Bandung hierdoor in de internationale spotlights.
Geologisch museum
In Jalan Diponegoro kun je in het Geologisch Museum meer te weten komen over de prehistorische geschiedenis van Java. Hier vind je een uitgebreide verzameling van stenen, fossielen en kaarten waaronder de fossiele overblijfselen van een vier meter grote mammoet. Er is ook een replica van de beroemde Javamensbeenderen uit Centraal-Java. Bij de cartografische afdeling kun je gedetailleerde kaarten van Indonesië kopen.
Tangkuban Prahu
De Tangkuban Prahu is een nog actieve vulkaan die je 32 km ten noorden van Bandung kan vinden. De vulkaan is 2.076 m hoog en is goed te bereiken per auto. Het is zelfs de enige vulkaan van Java waar je tot de rand van de krater kan doorrijden. Afdalen in en van de twaalf kraters is alleen mogelijk onder begeleiding van een ervaren gids, wegens het gevaar van gifgassen op bepaalde plekken. De naam Tangkuban Prahu betekent omgeslagen boot.
Volgens een oude legende was er ooit een vervreemde prins teruggekeerd naar zijn land. Hij herkende zijn moeder niet en werd verliefd op haar. Toen zijn moeder hier achter kwam daagde ze haar zoon uit in een nacht een dam en een grote boot te bouwen. Alleen als hij deze taken kon volbrengen zou ze met hem trouwen. Toen het er echter op leek dat haar zoon de taak daadwerkelijk op tijd zou volbrengen riep ze de hulp van de goden in. De goden lieten de zon eerder opkomen en toen de zoon de eerste haan hoorde kraaien gooide hij uit woede de boot om.
Kuburan Cikadut
In de heuvels ten noorden van Bandung vind je het Chinese kerkhof Kuburan Cikadut. Het kerkhof beschikt over een aantal prachtige graven. Een aantal van de graven zijn gigantisch en kleurrijk versierd. Er zou zelfs een grafsteen tussen zitten die meer dan 120.000 Amerikaanse dollars heeft gekost. Het kerkhof is toegankelijk voor aanhangers van het hindoeïsme, boeddhisme en het christendom en er is een crematorium aanwezig.
Art Deco
Ooit werd Bandung beschouwd als het Parijs van Java. Die glorietijd is voorbij maar de art deco bouwwerken uit die tijd stammen zijn nog altijd het bezichtigen waard. Doordat de ontwerpers rekening moesten houden met de extreme weersomstandigheden van de tropen en ook elementen van de inheemse architectuur wilden toevoegen werd deze stijl tropische art deco genoemd.
Het toonbeeld van de tropische art deco is het Grand Hotel Savoy Homann. Dit hotel is gebouwd in 1939 door architect A.F. Aalbers. Het ligt aan de Groote Postweg van Daendels, die dwars door Bandung loopt. Prominente namen als Nasser, Charlie Chaplin, Yasser Arafat, Nehru en anderen hebben er overnacht. In 1993 verbleven zelfs Prins Claus en Willem-Alexander in het hotel.
Een andere grote ontwerper is Charles Prosper Wolff Schoemaker wiens gevarieerde werk door heel Bandung is te zien. Het omvat villa’s en woonhuizen, winkelpanden, kerken en moskeeën, kantoren, hotels en openbare gebouwen, zoals de Jaarbeurs en Sociëteit Concordia. Het Grand Hotel Preanger uit 1929 dat tegenover Grand Hotel Savoy Homann ligt, is ook van zijn hand.
Instituut voor Keramiek Onderzoek
Het Instituut voor Keramiek Research (Balai Penelitian Keramik) ligt op Jalan A. yani 390 in Bandung. Hier kun je in de ochtend het hele proces van het keramiek maken bekijken. Er wordt ook keramiek verkocht.